BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, July 26, 2009

Cuti lagi..

Dengan ini saya mengumumkan Institut Perguruan Sultan Mizan, Besut Terengganu akan bercuti selama seminggu bermula hari ini 27 Julai 2009 sehingga 2 Ogos 2009 disebabkan oleh wabak Influenza A H1N1..pengarah Ipsmb Dr Maznah

Malasnya aku nak balik ni.ari tu dah balik seminggu dah.Bosan dah cuti ni.xtau nak wat pe kat umah..bosannya..knapa la institut aku terkena gak wabak H1N1 ni.papepun diucapkan Slamat Bercuti kpd semua warga Institut Perguruan Sultan Mizan dan semoga semua akan dapat mengikuti semua arahan-arahan yang telah diberikan oleh pegawai perubatan dan pengarah IPSMB..

Fakta Menarik

1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK..YKK bermakna Yoshida Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni..

2. bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun. Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.

3. Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!!Coklat mampu merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

4. Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni mengandungi sisik ikan yang telah diproses.

5. Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan bukannya perasa tambahan pada makanan.

6. Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

7. Kerana ketangkasan Bruce Lee..pengarah terpaksa memperlahankan sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan pergerakan aksinya
tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang agak luar biasa dari orang lain.

8. Nama sebenar rama-rama (butterfly) ialah'flutterby'.

9. Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh.Sensor nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan di mana mangsa berada.

10. Pakar dan doktor gigi mengesyorkanberus gigi hendaklah diletakkan sekurang kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman berterbangan ketiki anda menggunakan flush tandas.

11. Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan dpat jawapan 12345678987654321.

12. Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

13. Tanda (#) di keyboard komputer anda sebenarnya dinamakan 'octothorp'.

14. Adalah mustahil jika anda bersin tapa memejamkan mata.

15. Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.

16. Jika dikangkangkan kaki dan baring secara telentang, kita tidak akan tenggelam di dalam pasir jerlus.

17. Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.

18. Di Eropah, kebanyakan wanita Eropah tidak memakai seluar dalam sehingga ke tahun 1900 barulah seluar dalam diperkenalkan.

19. Produk pertama menggunakan bar code adalah Wrigley's gum.

20. Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap tahun.

21. Mengikut statik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.

22. Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.

23. Terdapat banyak telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk penduduknya.

24. Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepas anda serta merta.

25. Jika sebutir kecil kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne segar, kismis tersebut akan turun ke dasar gelas dan naik semula dan turun
kembali dan seterusnya seakan dilambung-lambung.

26. Leonardo da Vinci jugamencipta gunting dan beliau menghabiskan 10 tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa(10 tahun untuk
bahagian bibirnya sahaja)

27. 90% dari pembaca yang membaca info ini kebanyakannya tidak tahu tentang fakta yang telah diberikan. Keajaiban fakta fakta sebegini dapat
menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita.

Untuk memeriksa samaada antivirus anda berfungsi atau tak..

Untuk memeriksa sekiranya anti-virus anda berfungsi dengan baik.Copy kod di bawah di dalam notepad.

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Kemudian save as fakevirus.exe atau eicar.com (kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama)Sekiranya anti virus anda updated atau berfungsi, ia akan memberi amaran segera kepada anda dengan arahan tertentu atau terus didelete file itu. Bagi mereka menggunakan Kaspersky Anti Virus, seperti saya, pc anda akan berbunyi dan ada arahan untuk anda memdeletenya. So my anti virus berfungsi.Kalau tiada detection atau anti virus anda buat dek,bermakna anti virus anda tidak updated atau 'tidur'. Mula updated anti virus anda atau cari anti virus baru.File eicar.com diwujudkan untuk keselamatan. Ia bukan virus. Ia adalah satu ujian standard yang dibangunkan oleh Penyelidikan Anti Virus Komputer untuk Insitut Eropah (EICAR). Semua produk anti-virus diprogram untuk mengesan file ini seperti kelihatan virus sebenar. Kerana itu, anda boleh dengan selamat mengujinya sama ada untuk menentukan anti virus anda berfungsi, tanpa bimbang ia akan menjangkiti komputer anda.Sekiranya anti virus anda tidur dan file ini tidak didelete, anda usah risau, ia tidak akan merosakkan pc anda dan sekiranya mahu mendelete file ini. Anda boleh sama ada menggunakan cara manual, drag ke thrash bin atau open task manager (ctrl-alt-delete) dalam satu masa, click pada bahagian processes (sebelah application kat atas tu) kemudian cari program atas nama tadi (fakevirus.exe), click sekali (bold) pada program itu dan click end process kat bawah tu.Click ya untuk alihkan dari aktif atau dlm English (yes this should remove it from being active).

Saturday, July 25, 2009

One Piece...



Sinopsis:
Menceritakan mengenai Monkey D. Luffy yang berangan-angan untuk mendapatkan harta karun yang dikenali sebagai ONE PIECE dan menjadi Pirate King. Dengan Kuasa Buah Ajaib yang dimakannya dia mengalahkan lanun lain dan mencari crew bagi meneruskan pengembaraannya di laut.[Grand Line].....

Info
Genre : Action, Adventure, Comedy, Fantasy
Language: Japanese
Sub : English
Fansub Group : Kaizoku Fansubs, ADC-Elites, Vegapunk, Instantz Noob Production
Format : rmvb [MQ]
Size : 50-70 MB
Total Number of Episodes: Unknown/Ongoing







Ni anime kegemaran aku..kalu sape2 yg berminat nak mengikuti perkembangan one piece, leh la tgk kat link manga one piece kat sebelah tu n bagi sape2 yg nak dowdload cite,ada disediakan gak kat citu..btol2 best anime ni..

Wednesday, July 22, 2009

Penawar Hati

meh kita layan...



video

Tuesday, July 21, 2009

Dugaan yg sedikit akan diganti dengan nikmat yg lebih besar..

Dugaan...dugaan..
suma org akan melalui suma tu.aku pun samer la..pada 8/9/09 tarikh yg akan aku ingat sampai bila2..sejak aku maen hoki bertahun ni,ni la injured yg teruk aku dapat.tapi ni mujur la ckit jer.syukur alhamdulillah..tapi dgn kecederaan ni,impian aku yg aku simpan selama ni,selapas latihan bersungguh2 aku slama ni,nampaknya akan terkubur la.tapi aku sangat berharap keajaiban akan berlaku nanti.insyaAllah.same2 kita doakan.doakan aku sembuh gak ye..

"Ya Allah,sihatkanlah tubuh badanku,Ya Allah,sihatkanlah penglihatanku,Ya Allah,sihatkanlah pendengaranku"

Dugaan ni akan aku terima seadanya.Aku yakin padaMu Ya Allah.Engkau akan menggantikannya dengan yg lebih baik lagi.Mase aku datang cini,bawak keta sorang2 dengan injured ni, aku tlh mendengar 1 tazkirah dari IKIM.fm berkenaan dengan dugaan.tajuk dia lebih kurang Allah akan menggantikan pe yg kita hilang tu dengan yg lebih baik.Tazkirah ni dari buku La Tahzan.Sempena Israk Mikraj,uztaz tu kaitkan tajuk ni dengan pe yg berlaku kat Rasulullah S.A.W.Mase tahun Israk Mikraj, tahun tu digelar tahun kesedihan bagi Rasulullah.Baginda telah kehilangan isteri Siti Khadijah dan bapa saudara Abu Talib.Bagi mengurangkan kesedihan baginda,Allah S.W.T telah mengangkat memperjalankan baginda dari Masjidil Haram ke Masjid Al Aqso lalu diangkat ke Siratul Mumtaha.Kita dapat tgk disini kehilangan baginda digantikan dengan perkra yg lbh besar lagi iaitu Israk Mikraj. Pada masa ni gak Baginda telah menerima perintah dari Allah S.W.T solat lima waktu yg kita kerjakan sekarang.tu serba sedikit berkaitan pe yg aku dengar dari ustaz tu..





Berbalik pe yg berlaku padaku, aku refleksikan diri aku.Aku yakin pasti akan ader yg lebih besar lagi akan digantikan oleh Allah S.W.T. Aku juga bersyukur sebab dengan per yg berlaku ni sebab dgn ujian ni akan menghapuskan dosa2 aku yg sememangnya hina ini. Aku teringat satu hadith
"Daripada Abu Said al-khudri r.a dan Abu Hurairah r.a, Nabi S.A.W bersabda:'Tidak menimpa seorang mukmin suatu penyakit yg berpanjangan, kepayahan, sebarang jenis kesakitan dan kesedihan malahan kedukacitaan, melainkan dihapuskan sebahagian dosa-dosanya.'
Hadith riwayat al-Bukhari dam Muslim.

Same2 kita renungkan....

New Post dari aku..

Setelah sekian lama xmengepost pape lam blog ni,mlm ni aku telah mrndapat ilham..eh,bukan ilham tapi idea untuk update aku punya blog ni..ilham ni sebenarnya,yg aku dengar ceramah Utz Azhar Idrus,dia kate sesuatu menda yg baik yg dibagi oleh Allah S.W.T kepada manusia. Contoh la, sorang komposer dia kate selepas menikmati suasana indah di pantai dan keindahan alam,dia telah mendapat ilham untuk membuat sebuah lagu.sebenarnya tu bukan ilham tapi idea jer.bukan Allah bagi ilham kat dia suh buat lagu..lebih kurang camtu la..

InsyaAllah,bermula ari ni,blog aku hidup kot..same2 kita doakan ye..insyaAllah aku akan kongsi ngn suma maklumat2 penting,pape la yg suma kita xtau..same2 la kita layari blog ni ye..