BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, December 19, 2009

Kemalasan Tahap Super...

Pada masa dahulu, ada sebuah negeri dimana semua rakyatnya amat RAJIN belaka tidak ada yang malas.
Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas. Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku


Katanya : "saya adalah yang paling malas"

Katanya : kalu nak mkn saya malas nak masak

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi : "Saya lebih malas lagi dari dia tuanku".


Raja pun bertanya : "apa tahap malas awak?"

Lalu jawab lelaki tersebut :"kalau saya hendak makan,ada orang yang menyuapkan saya".

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi : "Saya lebih malas lagi dari dia tuanku".

Tuanku pun bertanya kepadanya : "sampai mana pulak tahap malas awak?"

maka jawabnya : "Kalau saya makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan".

Maka raja pun terdiam.....
Tanpa disangka2 datang seorang budak lelaki datang kepadanya sambil berkata:

"saya adalah yang paling malas tuanku".

Raja pun bertanya: "bagaimana pula tahap kemalasan awak?"

budak itu pun menjawab : "Nak cite pun malas".

Friday, December 18, 2009

Night City Games dan Pesta Hoki USM Penang International 2009

Ni aku nak cerita sedikit mengenai perjalanan pasukan hoki IPGM Kampus Sultan Mizan pada 2 kejohanan terakhir sebagai penutup tirai tahun 2009..

Night City Games

Pada 21/11/09 yang lalu, team hoki IPGM KSM telah menghantar 2 pasukan dalam kejohanan Night City Games yang berlansung di Kompleks Sukan Gong Badak, Terengganu.Terdapat 2 kategori yang dipertandingkan iaitu kategori lelaki dan perempuan. Bagi kategori lelaki terdapat 9 pasukan yang masuk bertanding bagi merangkul gelaran juara..Kejohanan ini berlansung dalam keadaan hujan lebat kerana pada masa ini adalah musim tenkujuh..Selepas berhempas pulas, akhirnya pasukan Putera Mizan A telah layak untuk memasuki final dan akhirnya mendapat tempat kedua setelah kalah 5-2 kepada pasukan Always Hockey (team En Lokman)..rasenya mmg patut kalah pun sebab team diaorang semua bdk SUKMA Terengganu...Tempat pertama mendapat RM 500 dan kami di tempat kedua telah mendapat RM 300.Tahniah diucapkan pada team Putera Mizan A.

Pesta Hoki USM-Penang International 2009

Pada 11-13/12/09 yang lalu, sekali lagi pasukan hoki IPGM KSM telah menyertai Pesta Hoki USM-Penang.IPGM KSM telah menghantar 3 pasukan iaitu 2 pasukan lelaki dan 1 pasukan perempuan tetapi malangnya pasukan perempuan tidak dapat hadir kerana terdapat masalah-masalah tertentu yang tidak dapat dielakkan.(mmg rugi pada pasukan hoki perempuan sebab xdapat sertai kejohanan ni).1 team lelaki diwakili oleh IPGM KSM dan 1 team lagi diwakili oleh budak-budak hoki SIPMA yang dibawa oleh En Lokman..

Putera Mizan A telah layak untuk memasuki pusingan kedua setelah menjadi naib juara kumpulan. Pada pusingan kedua, Putera Mizan A telah kalah 1-0 kepada SSOB.Kredit patut diberikan pada penjaga gol Putera Mizan A, Abdul Halim (keeper import) setelah banyak menyelamatkan gawang daripada dibolosi berganda..Tahniah diucapkan dan diharap pada tahun hadapan Putera Mizan akan pergi lebih jauh lagi..

Antara Kenangan Manis Pesta Hoki USM-Penang International 2009




Thursday, November 19, 2009

Selamat Bercuti untuk semua...

Di sini saya nak mengucapkan Selamat Bercuti dan Selamat Pulang kepada semua warga Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Sultan Mizan bermula pada 19/11/09 hingga 2/1/10..Semoga cuti ini akan membawa manfaat kepada kita semua..Carilah sesuatu yang berguna pada masa cuti ini untuk dijadikan bekalan pada tahun hadapan..Kepada team hoki IPGM KSM, usaha bersungguh-sungguh pada kejohanan Night City Games pada 21/11/09 dan Open Pinang pada 11-14/12/09 nanti. Harap2 kita akan dapat keputusan yang membanggakan pada kejohanan nanti sebagai penutup untuk tahun 2009..

Saturday, November 14, 2009

Kisah Jam Tangan


Sem ni aku telah beli jam baru setelah beberapa jam yang aku beli dah rosak..mmg patut rosak pun.jam murah..ni aku beli yang mahal terus.arap2 la pasni dah tak rosak dah. Ni aku nak kongsi 1 cite tentang jam tangan....
.............
.............
.............

Seorang pemuda sedang dalam perjalanannya kembali ke Kuala Lumpur menaiki keretapi Mel-malam. Antara penumpang yang ramai ada seorang tua yang duduk disebelahya. Setelah lama berdiam diri, sambil menguap si pemuda bertanya kepada orang tua tersebut, " Pakcik, pukul berapa sekarang?"

Sebuah pertanyaan yang biasa, yang kadangkala kita tujukan kepada sesiapa pun. Dan selalunya kita akan mendapat jawapan. Namun kali ini sungguh diluar dugaan, orang tua tadi berdiam diri sahaja. Mungkin orang tua ini kurang pendengaran, berkata pemuda tersebut dalam hatinya. Dia mengulangi pertanyaan sampai 3 kali. Namun orang tua itu tetap berdiam diri tanpa sebarang riak dari wajahnya.

Pemuda tersebut mencuit orang tua tersebut dan berkata, "Saya hairan mengapa pakcik tidak menjawap pertanyaan saya? Salahkah saya bertanya?"

Orang tua itu menoleh sambil berkata, "Bukannya saya tidak mahu menjawap, tapi nanti kalau saya jawap, kita pasti akan bersoal jawap mengenai soal ini soal itu, dan akhirnya kita akan bertambah mesra." Si pemuda termangu mendengar ceramah orang tua itu.Terus dia bertanya lagi, "Lalu apa salahnya kalau kita menjadi lebih mesra?"

Orang tua itu berkata lagi, "Apabila kita bertambah mesra ketika anak gadis dan isteri saya menjemput saya di Kuala Lumpur, nanti kita akan turun bersama-sama. Dan saya pasti mengenalkan mereka kepada kamu."

Si pemuda itu tambah bingung dan tidak tentu arah. "Kemudian?" tanyanya lagi."Isteri saya orangnya baik sekali kepada semua orang, takut nanti dia mempelawa anda ke rumah. Nanti kamu akan mandi dan berehat di rumah saya,dan juga akan kami jamu di rumah saya. Setelah itu kamu boleh menjadi rapat dengan anak gadis saya dan kamu akan menjadi teman lelaki anak saya. Lama-lama kamu akan menjadi menantu saya," katanya lagi.

Si pemuda yang tadi sudah bingung sekarang semakin bingung.Terus dia bertanya, "Pakcik, apakah hubungannya semua ini dengan pertanyaan saya yang pertama? Sambil berdiri orang tua tersebut menjawap dengan lantang,

"Masalahnya?,

SAYA TIDAK MAHU MEMPUNYAI MENANTU SEPERTI KAMU. JAM TANGAN PUN TAKDERRR!"

Thursday, November 12, 2009

Tutorial Berguna Untuk Pc/Laptop

1. MACAM NE NAK BUAT FIREFOX BROWSER LAGI LAJU DARIPADA CHROME?
BENDE NYE SENANG!

Install je version of mine field yg LATEST
PASTU enter mine field browser kat address bar... type about;config
Dan kat FILTERBOX... taip JIT
PASTu, tukar javascript.options.jit.chrome
DARIPADA false ke true...
Dengan Klik dua kali kat situ....
bende ni akan buat dia lagi laju dari GOOGLE CHROME ...
kompem WORK 100000% (based on the way u do this)
Korang kene tau... dia pon ada Private Browsing Feature...
kelebihan ni.....
KENE INGAT :-

"MINE FIELD IS NOT A STABLE BROWSER THAN THE FIRE FOX BROWSER
EVEN THOUGH IT IS SIMILAR TO FIRE FOX BROWSER
MOST OF THE ADDONS MOT WORK ON MINE FIELD
OTHER THAN THIS IT IS THE BEST BROWSER WHEN COMPARED TO ALL"

2. START PC KORANG LAJU GILER tapi bukan gune cara HIBERNATE.. 100% EFFECTIVE dan TIDAK BERBAHAYA!

First click START BUTTON then run
pastu type regedit
PRESS r enter
ni akan bukak REGISTERY EDITOR....
pastu... tgk key ni....:-

HKEY_LOACAL_MECHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\ContentIndex


ada kan??
kat situ, cari key yg namenye... :-
"Startup Delay"
click 2 kali kat situ...
now where its base...
CLICK DECIMAL...
sekarang... default value ialah 4800000
change value ke 40000....
HERE U GO!!!!
U HAVE JUZ DONE IT!!!
>>>>>>>CLOSE the registery editor and RESTART!!!

3. TINGKATKAN KELAJUAN HARD DISK WINDOWS (100% SAFE AND TIADA SOFTWARE DIPERLUKAN)
STEPS :-

1) Run SYSEDIT.EXE dariapada START run command
2) Expand system kat fail window
3) Scroll down sampai r akhir2 file tu sampai korang jumpe line [386enh]
4) ENTER untuk masuk blank line, and kat line tu taip Irq14=4096 (This line IS CASE SENSITIVE)
5) Click kat file menu and CLICK SAVE
6) Tutup SYSEDIT and REBOOT komputer...
7) Restart WINDOWS...

4. TUNJUK FAVOURITE NAME KORANG KAT WINDOWS TASKBAR
FOLLOW STEP2 ni utk DISPLAY favourite WORD/NAME kat windows taskbar :-

untuk gune trick ni... korang kene log sebagai admin kat pc masing2...

1) tekan windows start button then click CONTROL PANEL option... (start>setting>control panel)

2) Pilih Regional and Language Option.. (ragional option tab> customize> time)

SEBAGAI CONTOH.. ak nak nama CRAZYSTUDENT utk di display kan...

type satu nama utk TIME SYMBOLS :-
AM Symbol: CRAZYSTUDENT
PM Symbol: CRAZYSTUDENT

CLICK APPLY and APPLY again....
SEKARANG TENGOK KAT JAM KORANG TU.... kan ada nama tu!!!


Pasangan Hidup


Pernahkah anda terfikir, mengapa kita sebagai manusia sangat mementingkan soal pasangan hidup? Apatah lagi semasa single, kita mula merasakan bahawa mempunyai pasangan merupakan satu keharusan. Lebih-lebih lagi apabila mempunyai pasangan, dunia ini kita yang punya. Sangat indah dan berbunga-bunga, tidak peduli apa orang lain nak kata, yang penting bersama pasangan.

Akan tetapi, apabila kita putus cinta, sebaliknya pula. Dunia rasa gelap, hidup segan mati tak mahu. Bagaikan dihiris sembilu dan ditujah pisau di dalam dada. Sampai ada yang sanggup bunuh diri. Kes seperti ini boleh berlanjutan sehingga berbulan-bulan lamanya. Bahkan bertahun, sehingga ada yang menubuhkan satu group Anti Lelaki atau Anti Perempuan.

Kalau diadakan sebuah portal atau survey di dalam masalah pasangan hidup, saya yakin bahawa hampir semua yang mengetahuinya ingin menempatkan masalah pasangan hidup di dalamnya. Walaupun ada tempat untuk mengadu, akan tetapi ramai yang malu. Cuba tanya kepada sesiapa sahaja, hampir semua mengatakan di dalam kamus hidupnya ada masalah ini yang tersimpan untuk tatapan diri sendiri. Bermula dari masalah bagaimana mencari yang sesuai, membuat pilihan sehinggalah memiliki pasangan hidup.

Apakah ini hasil dari peningkatan hidup dan arus kemodenan masa kini? Atau memang ini lumrah manusia? Atau memang telah ditetapkan olehNYA? Wallahualam.

Jom lihat sejarah asal-usul pasangan hidup :

1. Ketika Allah menciptakan dunia beserta isinya, DIA selalu berkata bahawa hasil ciptaanNYA itu ‘baik

“Allah melihat bahwa terang itu baik, lalu dipisahkan-Nyalah terang itu dari gelap”

“Lalu Allah menamai yang kering itu darat, dan kumpulan air itu dinamai-Nya laut. Allah melihat bahwa semuanya itu baik

“Tanah itu menumbuhkan tunas-tunas muda, segala jenis tumbuh-tumbuhan yang berbiji dan segala jenis pohon-pohonan yang menghasilkan buah yang berbiji. Allah melihat bahwa semuanya itu baik

“dan untuk menguasai siang dan malam, dan untuk memisahkan terang dari gelap. Allah melihat bahwa semuanya itu baik

“Maka Allah menciptakan binatang-binatang laut yang besar dan segala jenis makhluk hidup yang bergerak, yang berkeriapan dalam air, dan segala jenis burung yang bersayap. Allah melihat bahwa semuanya itu baik

“Allah menjadikan segala jenis binatang liar dan segala jenis ternak dan segala jenis binatang melata di muka bumi. Allah melihat bahwa semuanya itu baik

“Maka Allah melihat segala yang dijadikan-Nya itu, sungguh amat baik. Jadilah petang dan jadilah pagi, itulah hari keenam”

2. Hanya dalam satu hal sahaja Allah berkata sesuatu itu tidak baik. Iaitu waktu IA melihat bahawa manusia yang diciptakanNYA itu sendiri

Allah berfirman: “Tidak baik, kalau manusia itu seorang diri saja. Aku akan menjadikan penolong baginya, yang sepadan dengan dia.”

3. Diciptakanlah perempuan, sebagai ‘penolong yang sepadan’. Sejak itu, Allah menganggap pernikahan adalah hal yang serius dan mereka menjadi satu daging (asal-usul bermulanya hubungan seksual suami-isteri).

“Sebab itu seorang laki-laki akan meninggalkan ayahnya dan ibunya dan bersatu dengan isterinya, sehingga keduanya menjadi satu daging”

Seperti dalam firmanNYA, hubungan suami-isteri adalah sesuatu yang Tuhan ciptakan dan merupakan sesuatu yang indah (hubungan seksual suami-isteri).

Selama ini, kita selalu memikirkan bagaimana mencari pasangan hidup? Siapa yang sesuai dengan kita? Apatah lagi hubungan seksual juga menjadi sebahagian besar kehidupan manusia. Masalahnya, kenapa hari ini kita sering mendengar perkara-perkara yang berbeza dengan apa yang difikirkan? Bahkan suami-isteri sering bergaduh dan penceraian berlaku secara meluas tanpa memikirkan kesan dan akibatnya. Hubungan seksual juga disalahgunakan. Kejadian-kejadian rogol dan raba sering dilaporkan.

Sayangnya, manusia merosakkan segalanya. Dunia pertama kali diciptakan dalam keadaan sempurna! Tidak ada penderitaan, fitnah, luka ataupun penderitaan lainnya yang kita alami pada saat ini. Lalu, apa yang membuat dunia ini berubah? Apakah kerana manusia mulai melakukan hubungan seksual? Kerana makan buah epal terlarang? Atau kerana telah ditetapkan?

Daripada membuat cerita mengapa ini terjadi dan mengapa itu terjadi, baik kita lihat firmanNYA. Menurut firmanNYA, “manusia memutuskan untuk tidak mengikuti peraturan Allah” ini kerana manusia telah melanggar perintah pertamanya, firmanNYA “janganlah kau makan buahnya, sebab pada hari engkau memakannya, pastilah engkau mati” tetapi diingkari peraturan itu dan dilanggarnya. Jadi jangan pelik, kenapa ini-itu berlaku. Telah diingatkan dari awal kejadian.

“Karena itu Allah menyerahkan mereka kepada hawa nafsu yang memalukan, sebab isteri-isteri mereka menggantikan persetubuhan yang wajar dengan yang tak wajar”

“Demikian juga suami-suami meninggalkan persetubuhan yang wajar dengan isteri mereka dan menyala-nyala dalam berahi mereka seorang terhadap yang lain, sehingga mereka melakukan perkara sumbang, lelaki dengan lelaki, dan karena itu mereka menerima dalam diri mereka balasan yang setimpal untuk kesesatan mereka”

Lalu, apakah tujuan pernikahan itu setelah apa yang terjadi hari ini?

Kesimpulannya, langsungnya pernikahan atau tidak bukanlah persoalannya, akan tetapi cara bagaimana kita menjalankan kewajipan kita sebagai manusia untuk taat padaNYA.

Sekiranya ada kesilapan atau percanggahan pendapat, hendaklah ajukan terus disini untuk tujuan penambahbaikan atau terus diajukan kepada alim ulama yang berdekatan dengan anda. Tujuannya tak nak ada yang salah faham.

Wallahualam.

Sunday, October 4, 2009

Assignment Teknologi Dalam Pendidikan

video

Setelah beberapa hari bersengkang mata untuk menyiapkan assignment TDP ni, akhirnya aku dapat menyiapkan sebuah video untuk satu pengajaran yang bertajuk Multiplication. Harap2 la video ini dapat memberi sedikit input yang berguna di masa akan datang.

Yang aku ni simple2 jer..aku xtau dah nak wat camne sebab nak sesuaikan dengan tajuk matapelajaran aku Multiplication...

Wednesday, September 16, 2009

Entry untuk hari ini....

Hari ini aku nak kongsi satu cerita suka2 sebab bosan sangat2 ni...Bila baca ni, terpikir gak betul ke semua ni berlaku antara anak dan mak.Adakah anak2 zaman sekarang sudah pandai berfikir seperti itu?Tapi apa yang aku belajar, budak2 akan ikut jer pe yang mak ayah dia ajar@cakap..So jadilah mak@ayah yang baik2 ye..kepada yang berkenaan...

Pada satu petang, si ibu membawa anaknye berusia 4 thn bersiar2.Menaiki kete.
Dlm perjalanan si ibu membunyikan hon.
Anak : Naper ibu bunyikan hon & saper org tu?
Ibu : Tu sedara kiter, kenalah hormat.
Dlm perjalanan mereka seterusnya mereka terserempak dgn seekor lembu yg
nak melintas lalu si ibu membunyikan hon.
Anak : Itupun sedara kiter jugak ke???


Saturday, September 12, 2009

Kerana Sehelai Bulu Mata

Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia utk berbuatmaksiat. Namun begitu dia berkeras membantah, "Tidak demi langit dan bumi, sungguh
tidak benar. saya x pernah melakukan perkara itu..."
"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul2 telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa "

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yang ada. Kemudian dia pun menyanggah, "mana saksi2 yg engkau maksudkan? disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja." Jawab malaikat, "Inilah saksi-saksimu....."
Tiba2 mata berbicara, "Saya yg memandang,"
disusuli dengan telinga, "Saya yg mendengar perkara itu"
Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yg mencium"
Bibir pun mengaku, "Saya yg merayu" Lidah menambah dengan berani, "Saya yang menjilat dan menghisap" Tangan tanpa malu meneruskan, "Saya yang meraba dan meramas" Kaki pula menyusul, "Saya yg berjalan dan berlari semasa itu". "Kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu," ujar malaikat. Orang tersebut tidak dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahannam.. Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, " Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini." Malaikat menjawab dengan tenang, "Silakan wahai bulu mata". "Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seorang hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yg dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalannya." Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga:
"Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata.."

Kesilapan Kerap Muslim di Ramadhan

Oleh:-

Zaharuddin Abd Rahman



Pada hemat saya, kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif ‘mendapatkan keampunan' ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a yang bertanya kepada nabi doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar oleh Nabi SAW adalah doa meminta keampunan Allah SWT.


Bagaimanapun, kemampuan untuk mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan kerap kali tergugat akibat kekurangan ilmu dan kekurang perihatinan umat Islam kini. Antara yang saya maksudkan adalah :-

1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam). Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112).

Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : "sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu" (Riwayat al-Bukhari)

2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma'bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain. Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam.

Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : " dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar" (Az-Zariyyat : 18)

يا رسول الله , أي الدعاء أسمع ؟ : قال : جوف الليل الأخير ودبر الصلوات المكتوبة

Ertinya : "Ditanya kepada Nabi (oleh seorang sahabat) : Wahai Rasulullah :" Waktu bilakah doa paling didengari (oleh Allah s.w.t) ; jawab Nabi : Pada hujung malam (waktu sahur) dan selepas solat fardhu" ( Riwayat At-Tirmidzi, no 3494 , Tirmidzi & Al-Qaradhawi : Hadis Hasan ; Lihat Al-Muntaqa , 1/477)

4) Menunaikan solat witir sejurus selepas terawih. Menurut dalil-dalil yang sohih, waktu yang terbaik bagi solat witir adalah penutup segala solat sunat di sesuatu hari itu berdasarkan hadith ertinya "Jadikanlah solat sunat witir sebagai solat kamu yang terakhir dalam satu malam". (Fath al-Bari, no 936). Sememangnya tidak salah untuk melakukan witir selepas terawih, cuma sekiranya seseorang itu yakin akan kemampuannya untuk bangun bersahur dan boleh melakukan solat sunat selepas itu, maka adalah lebih elok ia melewatkan witirnya di akhir malam.

5) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa. Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, ‘ponteng' solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi ‘kurus kering' pastinya.

6) Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih. Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

7) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah. Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari. Maka, "Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat". (Riwayat al-Bukhari)

8) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa. Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinya menambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkan produktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

9) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat. Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

10) Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah' bagi sahur. Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah ‘lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md ‘Uqlah, hlm 278)

11) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat. Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

12) Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram, samada terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insuran, pelaburan dan kereta secara riba. Ini sudah tentu akan memberi kesan yang amat nyata kepada kualiti ibadah di bulan Ramadhan, kerana status orang terlibat dengan riba adalah sama dengan berperang dengan Allah dan RasulNya, tanpa azam dan usaha untuk mengubahnya dengan segera di bulan 'tanpa Syaitan' ini, bakal menyaksikan potensi besar untuk gagal terus untuk kembali ke pangkal jalan di bulan lain.

Nabi Muhammad menceritakan :-

ذَكَرَ الرَّجُلَ يُطِيلُ السَّفَرَ أَشْعَثَ أَغْبَرَ يَمُدُّ يَدَيْهِ إلى السَّمَاءِ يا رَبِّ يا رَبِّ وَمَطْعَمُهُ حَرَامٌ وَمَشْرَبُهُ حَرَامٌ وَمَلْبَسُهُ حَرَامٌ وَغُذِيَ بِالْحَرَامِ فَأَنَّى يُسْتَجَابُ لِذَلِكَ

Ertinya : menyebut tentang seorang pemuda yang bermusafir dalam perjalanan yang jauh, hal rambutnya kusut masai, mukanya berdebu di mana dia mengangkat tangan ke langit : Wahai Tuhanku...wahai Tuhanku... sedangkan makanannya haram, minumannya haram dan pakaiannya haram..Dan dia dibesarkan dengan memakan makanan haram maka bagaimana Kami mahu mengabulkan doanya. ( Riwayat Muslim, no 1015, 2/703 ; hadis sohih)

Justeru, bagaimana Allah mahu memakbulkan doa orang yang berpuasa sedangkan keretanya haram, rumahnya haram, kad kreditnya haram, insurannya haram, simpanan banknya haram, pendapatannya haram?. Benar, kita perlu bersangka baik dengan Allah, tetapi sangka baik tanpa meloloskan diri dari riba yang haram adalah penipuan kata Imam Hasan Al-Basri.

13) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka. Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut :-

ثلاثة لا ترد دعوتهم , الإمام العادل , والصائم حتى يفطر ودعوة المظلوم

Ertinya : "Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )

Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.

إن للصائم عند فطره دعوة لا ترد

Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak" ( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

17 Oktober 2006

( Ulang siar pada 11 Sept 07 )

(Ulang siar pada 31 Ogos 2008 )

Tuesday, September 8, 2009

Kenangan Kem Jati Diri Smach 09

Kepada semua sahabat2 yang terlibat dalam Kem Jati Diri Smach 09,aku dah buat sedikit video sebagai kenang-kenangan kita bersama semasa program tu.Tapi aku ingin memohon maaf kalau video ni hanya simple sahaja dan hanya ada sedikit gambar jer.Sebab pada hari last tu aku dah tak der..Sama2 kita jadikannya sebagai kenangan bersama..



video

Tuesday, August 18, 2009

H1N1 sudah lama ada penawarnya...


Saya mendapat pandangan daripada kawan-kawan tentang "penawar alami "atau penawar semulajadi dalam menghadapi wabak selsema b@b!.
Mari kita kembali kepada herba dan semulajadi.Ada baiknya kita baca nasihat kawan saya ini dulu sebelum kita mencebik bibir.
Tapi sebelum itu......jika dizaman para rasul dan nabi dahulu,apabila Allah murka dengan satu-satu kaum,maka ditunjukkannya melalui mukjizat para rasul seperti manusia ditukar menjadi b@b!,monyet dan sebagainya.Tetapi mungkin diakhir zaman ini apabila Allah murka dengan keangkuhan dan kejahatan kaum akhir zaman ini maka dicampakkannya penyakit-penyakit dari haiwan-haiwan tersebut keatas manusia.Lalu merebaklah ia sebagai satu wabak atau bala..fikir- fikirkan. .(kepada orang islam mungkin dijadikan oleh Allah sebagai peringatan dsbnya)
Dan apabila satu-satu bala itu turun,maka seluruh manusia akan turut merasai bahananya.Manusia menjadi cemas dan panik bagai tiada jalan keluar terutama bagi golongan yang tidak beriman.
Sebagai muslim yang beriman dengan keadilan Allah kita tidak perlu panik kerana Allah telah berjanji di dalam al Quran bahawa setiap penyakit ada ubat dan penawarnya kecuali maut.
Marilah kita fikirkan nasihat dari dari sahabat saya ini ..

Allah Swt telah mencipta manusia dengan bekalan tahanan diri untuk hidup sihat di muka bumi ini. Setiap penyakit insyaAllah ada penawarnya. Penawar terbaik ialah dari bahan sumber susu dan tumbuhan di sekeliling kita. Sumber ini mestilah mentah (raw) tanpa diproses, kerana pemprosesan seperti steril dan mecantikkan produk menghapus zat semula jadi makanan berkenaan.

H1N1 ialah serangan virus. Maka penawar yang perlu dicari ialah bersifat anti-viral. Virus hidup dalam keadaan asidik, oleh itu kurangkan karbohidrat dan banyakkan jus sayuran dan buahan yang bersifat alkali.

Disini saya ingin memberikan beberapa berita penawar alami yang saya terima dari rakan-rakan yang telah mengalami atau ada kenalan yang menghidapi H1N1.


1. Gabungan habatus sauda dan bawang putih. Kedua-dua bahan ini merupakan anti-viral dan antibiotik alami. Gabungan HS dan BP akan memberikan kesan penyerapan ke sistem imun kiga 10 kali ganda jika diambil berasingan.

2. Minyak kelapa dara (virgin coconut oil – VCO) ialah anti-viral yang sangat menakjubkan. Ia boleh diberi kepada bayi yang berusia 4 bulan ke atas. Sukatannya orang dewasa 3 sudu makan sehari. Untuk bayi bolehlah diberi 1/2 sudu teh 3 kali sehari.

3. Herba jintan putih jika dibuat teh minuman, digunakan sejak beribu tahun untuk menyembuh selsema dan demam. Mungkin juga boleh digunakan untuk menangani H1N1.

4. Buah epal hijau 6 biji sehari serta buah-buahan lain yang kaya vitamin C dan antioksiden seperti jambu batu, oren, roselle dan sebagainya. Epal mempunyai kesan alkali membunuh virus, sifat sedatif, membantu pemulihan luka, menghalang sembelit (banyak fiber), sumber tenaga dari gula yang mudah serap, pektin dalam fiber terlarut membantu dalam mengurangkan LDL dalam kolesterol, bersifat isotonik membantu hidrasi dan bersifat laksatrif.

5. Air kelapa muda yang kaya dengan nutrien minerals merupakan minuman isotonik alami dan juga bersifat antiviral. Buah tamar mempunyai kesan tonik, mudah dihadam dan memberi tenaga dan menyah toksid. Penawar gabungan dua bahan ini diamalkan di Thailand dengan jayanya. Buah tamar direndam dalam air kelapa muda selama 1 hingga 2 jam sebelum diminum dan dimakan.

Wallahuaklam. .

**petikan dari jiwang.com

Beauty of Math

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Brilliant, isn't it?

And look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Now, take a look at this...

101%

From a strictly mathematical viewpoint:

What Equals 100%?

What does it mean to give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?

We have all been in situations where someone wants you to GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?

What equals 100% in life?

Here's a little mathematical formula that might help answer these questions:

If:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Is represented as:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

If:

H-A-R-D-W-O-R- K
8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

And:

K-N-O-W-L-E-D-G-E
11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

But:

A-T-T-I-T-U-D-E
1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

THEN,

look how far the love of God will take you:

L-O-V-E-O-F-G-O-D
12+15+22+5+15+6+7+15+4 = 101%

Therefore, one can conclude with mathematical certainty that:
While Hard Work and Knowledge will get you close,
and Attitude will get you there,
It's the Love of God that will put you over the top!

Sunday, August 16, 2009

Revolusi Ubat Gigi Darlie



Moral of the Stories : Biar kulit gelap asalkan gigi putih! dan jangan bersikap perkauman!

Saturday, August 15, 2009

KiSaH BeRmuLa DiSinI...

Disini aku nak kongsi dengan semua tentang kisah aku, bagaimana aku melibatkan diri dalam arena hoki. Hoki ni sebenarnya hobi aku.Tiap2 petang aku akan turun padang maen hoki dengan kawan2 n dengan team aku..

Kisah bermula disini. Petang tu aku masih ingat lagi,masa darjah 6 lepas Kejohanan Olahraga tahunan peringkat sekolah, ckgu sains(ntah aku xingat dah nama dia) ajak sape2 yang berminat nak maen hoki pukul 5 kat padang sekolah. Jadi aku dengan kawan2 aku beramai2(seingat aku lam belas2 gak la) trun la kat padang sekolah. Cikgu kata keesokan hari akan ader pertandingan hoki peringkat cawangan To'Uban. Dengan xtau pape, dalam masa sehari, kami pun training la.Petang tu macam2 cikgu ajar. Ye la,semua xtau pape.Petang tu cikgu aku pilih aku sbg kapten.nak tau sebab per.Sebabnya mase training tu aku dapat jaringkan gol.Padahal bola reflect dari kawan aku jer..aku jadi penyerang masa tu.tu la posisi pertama yang aku maen.

Keesokan harinya, disebabkan petang tu kami dah ada match, so pagi tu kami training gak la. Mase tu gak cikgu ajar penalti corner.Mase tu aku xtau paper pun pasal penalti corner. Maen jer..Petang tu kami pun bertanding la.Maen dengan seadanya.Alhamdulillah kami dapat gak nombor.3 daripada 3.hehehe..

Kisah ni bersambung plak masa aku masuk S.M Sains Machang.Disinilah bakat aku mula berkembang. Aku mula bermain masa form 2.Cikgu yang paling banyak berjasa ialah Cikgu Ghazali a.k.a Cikgu GZ(Cikgu Math).Dia lah coach yg aku admire.Perwatakannya bese jer.Tegas yang paling penting.Posisi yang aku maen mase ni ialah pertahan.Mase form 3 aku dapat wakil sekolah dan daerah.Mase tu nyaris2 dah aku nak dapat select negeri tapi ader aku diserang penyakit dan terpaksa terlantar di hospital selama 2 minggu.Mase form 4 plak aku hanya dapat wakil sekolah jer dan mase form 5 aku dapat wakil sekolah dan daerah..


Stick pertama skali aku pakai Grays Performa harga RM50

Banyak kengan manis aku kat S.M sains Machang.Team kami telah menjadi johan daerah 3 tahun berturut2 walaupun kami satu daerah dengan sekolah hamzah,sekolah projek hoki kelantan.Antara pencapaian terbaek kami 2003 naib johan kelantan,2004 johan kelantan dan 2005 johan kelantan.Antara rakan seperjuanganku Hakim,Hazim keeper,Pok Ok, Gujit, Jiro, dan ramai lagi.Diorang ni star2 suma.Siap wakil Malaysia lagi..


Johan hoki MSSM Negeri Kelantan 2005

Seterusnya bersambung di IPGM Kampus Sultan Mizan.Kerjaya sepenuhnya bermula disini.Team first aku terdiri daripada Pok Yoh, Raja, Biskut, The, Nik, Afnan, Fahmi, dan lain2 lagi.Ramai nak tulis.Kejohanan pertama kami ialah Piala Parlimen kat Kuala Terengganu pada sem 1 2006.Selepas itu, bermacam-macam kejohanan kami masuk antaranya Terbuka Kelantan, Terbuka Besut, Open Penang, KAGUM 07, KAGUM 09,Night City Games dan banyak lagi..Coach kami ialah En Lokman Saadon,pensyarah jabatan pj merangkap warden blok b.Dengan adanya dia,permainan kami semakin meningkat.En Lokman ni xajar pun kitaorang tapi dia lebih dedahkan kami pada permainan.Macam2 match kami masuk tambah dengan friendly lagi.Sebab tu team kami sangat serasi.Sorang2 ader gaya maen.Biskut ngn gaya menggelecek dia, Nan dengan gaya acah dia, The dengan gaya banyak lari, pok yoh dengan gaya lembut dia, raja dengan gaya tarik bola dan aku dengan gaya jab..sebab tu la tangan aku jadi cam macam ni skarang.hahaha..Skrang ni team ni ader 1 lagi yang ingin dicapai iaitudapat maen SIPMA.Aku harap sape2 yg dapat tu, maen la sungguh2 sebab ni la pencapaian plng tinggi yang kita akan dapat....Semoga selepas ni team Hoki IPGM KSM akan menjadi team yang digeruni lawan..


Wakil kelas Math pada Kejohanan Piala Tuan Haji Othman


Night City Games Terengganu


Aku vs hoki


Team KAGUM 09 IPGM KSM

Thursday, August 13, 2009

Tolong Check Karangan Saya...

nanti kita dah jadi guru kelak,kita akan jumpa pelbagai ragam murid-murid..ni aku nak tunjuk 1 karangan kat semua..fikir2 lah sendiri ye..

BANGUNAN YANG TIDAK ROSAK DAN PEMILIK YANG TIDAK BOLEH MATI



Diriwayatkan seorang raja berhasil membangunkan kota dengan segala keperluannya yang cukup megah. Kemudian raja itu mengundang rakyatnya untuk berpesta ria menyaksikan kota itu. Pada setiap pintu, penjaga diperintahkan untuk menanyai setiap pengunjung adakah cela dan kekurangan kota yang dibangunnya itu.
Hampir seluruh orang yang ditanyai tidak ada cacat dan celanya. Tetapi ada sebahagian pengunjung yang menjawabnya bahawa kota itu mengandungi dua cacat celanya. Sesuai dengan perintah raja, mereka ditahan untuk dihadapkan kepada raja.

"Apa lagi cacat dan cela kota ini?" tanya raja.
"Kota itu akan rosak dan pemiliknya akan mati." Jawab orang itu. Tanya raja, "Apakah ada kota yang tidak akan rosak dan pemiliknya tidak akan mati?"
"Ada. Bangunan yang tidak boleh rosak selamanya dan pemiliknya tidak akan mati." Jawab mereka.
"Segera katakan apakah itu." Desak raja.
"Syurga dan Allah pemiliknya," jawabnya tegas.
Mendengar cerita tentang syurga dan segala keindahannya itu, sang raja menjadi tertarik dan merinduinya. Apa lagi ketika mereka menceritakan tentang keadaan neraka dan azabnya bagi manusia yang sombong dan ingin menandingi Tuhan. Ketika mereka mengajak raja kembali ke jalan Allah, raja itu pun ikhlas mengikutinya. Ditinggalkan segala kemegahan kerajaannya dan jadilah ia hamba yang taat dan beribadah kepada Allah.

Tangisan Pembaca Al-Quran

Diriwayatkan dari Sa’ad bin Abi Waqas, hadith yang bermafhum; “Bacalah Al-Quran dan menangislah. Sekiranya tidak dapat menangis, maka buat-buatlah menangis (paksa menangis)."

Menangis yang dimaksudkan di sini ialah tangisan yang tercetus dari penghayatan kerana memahami ayat-ayat Al-Quran. Jika kita benar-benar memahami isi kandungan Kitabullah ini, kita dikhabarkan dengan azab dan ancaman Allah Ta’ala ke atas segenap manusia yang mengingkari akan syar’iat, jiwa-jiwa yang enggan untuk mematuhi suruhan dan larangan Tuhan.

Kita akan sedar betapa lemahnya kita dalam melunaskan janji-janji kita terhadap Allah Azzawajalla. Jika pembaca Al-Quran itu tidak dapat menangis, maka berusahalah sedaya mampu untuk mengalirkan air mata. Demi mengelakkan sebesar-besar musibah ke atas dirinya, iaitu kegagalan untuk menghayati firman Tuhan.

Untuk menampung kesukaran dalam memahami ayat-ayat Allah Ta’ala, amatlah digalakkan bagi kita untuk mengalunkan bacaan Al-Quran dan mentadabbur ayat-ayat tersebut. Jangan sekali-kali lupa untuk merujuk terjemahannya.

Yusuf Al-Qardhawi menyatakan bahawa kesan dari membaca Al-Furqan bakal membentuk dua sifat sahaja, sama ada sifat orang kafir atau orang yang beriman. Karakteristik orang kafir telah dinyatakan di dalam ayat 5, surah Fussilat yang membawa maksud; “Dan mereka berkata, ‘Hati kami sudah tertutup dari apa yang engkau seru kami kepada-Nya, dan telinga kami sudah tersumbat, dan di antara kami dan engkau ada dinding, kerana itu lakukanlah (sesuai kehendakmu), sesungguhnya kami akan melakukan (sesuai kehendak kami).”

Di dalam ayat ini, ’al-kinnah’ ditafsirkan sebagai kunci yang menghalang seseorang untuk memahami Al-Quran. Contohnya, tidak berusaha untuk memahami dan mengambil iktibar dari ayat-ayat Allah Ta’ala. Manakala ‘waqrun’ didefinisikan sebagai penyumbat yang menghalang telinga dari mendengar Al-Quran dan ‘hijab’ pula suatu yang menghalang pandangan dari memahami intipati Al-Furqan.

Pembaca Al-Quran perlulah cuba sedaya upaya untuk memahami kalam Allah Ta’ala agar tergolong dalam kelompok orang-orang yang beriman. Inilah yang telah dinyatakan di dalam ayat 53, surah Al-Qasas, maksudnya; “Dan apabila (Al-Quran) dibacakan kepada mereka, mereka berkata ‘Kami beriman kepadanya, sesungguhnya (Al-Quran) itu adalah suatu kebenaran dari Tuhan kami. Sungguh, sebelumnya kami adalah Muslim.”

Ayat 2, surah Al-Anfaal pula mengkhabarkan bahawa orang yang beriman apabila dibacakan ayat-ayat Al-Quran kepadanya, akan bertambahlah iman mereka. Juga mereka merasa gementar apabila disebut nama Allah Ta’ala!

Menurut Asma’ bin Abu Bakar, para sahabat Rasulullah Solallahu ‘alaihi wassalam apabila mendengar bacaan Al-Quran, bergenanglah air mata serta dan bergetarlah kulit mereka lantaran rasa ketundukan sebagai hamba Tuhan.

Syed Qutb menambah tentang sifat yang paling menyerlah di kalangan para sahabat, iaitu menerima Al-Quran untuk mengamalkannya.

Abu Bakar As- Siddiq dan Umar Al-Khattab, ketika berada di sisi Rasulullah Solallahu ‘alaihi wassalam telah ditanya oleh suatu kabilah yang sedang bertengkar; siapakah yang lebih layak di kalangan kabilah itu untuk menjadi ketua. Lalu Abu Bakar menjawab si fulan, dan Umar pula menjawab si fulan. Lalu kedua-duanya bertekak dengan dengan suara yang keras sehingga turun ayat 2, surah Al-Hujuurat (larangan untuk meninggikan suara di atas suara Nabi dan untuk bersuara keras). Setelah turun ayat tersebut, kedua-dua insan agung itu mengalirkan air mata dan berbicara dengan lemah-lembut apabila berhadapan dengan Nabi.

Ayuh renung sekilas kisah tentang sikap Imam Hassan Al-Banna yang asyik mendampingi Al-Quran. Abdul Rahman As-Saati (ayahnya) menceritakan bahawa di rumahnya hanya Allah Ta’ala yang menjadi saksi bahawa Al-Banna tidak pernah melepaskan mushafnya, membaca Al-Quran dan juga berzikir.

Lazimnya, Al-Banna akan memperdengarkan bacaannya kepada Al-Hafiz dari kalangan mereka. Jika tiada Al-Hafiz di situ kecuali dari kalangan kanak-kanak, dia tetap akan menyemak bacaannya dengan kanak-kanak itu. Sujudnya juga larut dalam keimanan. Apabila Al-Banna tahu bagaimana cara Rasulullah Solallahu ‘alaihi wassalam mengaji, dia akan mengikut cara tersebut. Kadangkala Al-Banna membaca Al-Quran dengan penuh kegentaran, dan adakalanya gembira hingga terbawa-bawa di luar tilawahnya(apabila membaca khabar-khabar gembira yang diwahyukan oleh Allah Ta’ala).

Dikisahkan bahawa seorang anak murid Hassan Al-Basri di Basrah tidak datang ke majlis ilmunya, lalu beliau bertemu dengannya untuk bertanyakan sebabnya. Anak muridnya menjawab; semasa dia sedang membaca Al-Quran, dia terjumpa ayat 11, surah As-Sajjadah. Kerana terlalu takut dengan apa yang diberitakan oleh Allah Ta’ala, sehari suntuk dia menggeletar kerana memikirkan bagaimanakah nasibnya apabila berdepan dengan malaikat maut satu hari kelak.

Dua lagi ayat yang benar-benar menjentik sikap beraninya ialah ayat 100, surah Al-Mu’minun dan ayat 41, surah Al-Qaff. Ayuh kita sama-sama membaca ketiga-tiga ayat ini.

Saturday, August 8, 2009

KISAH GURU NGAN MURIDNYA......




Seorang wanita berjilbab rapi tampak sedang bersemangat mengajarkan sesuatu
kepada murid-muridnya. Ia duduk menghadap murid-muridnya. Di tangan kirinya
ada kapur, di tangan kanannya ada pemadam.

Sang guru berkata, "Saya punya permainan... Caranya begini, di tangan kiri
saya ada kapur, di tangan kanan ada pemadam. Jika saya angkat kapur ini,
maka berserulah "Kapur!", jika saya angkat pemadam ini, maka berserulah
"Pemadam!"


Murid muridnya pun mengerti dan mengikuti. Sang guru berganti-gantian
mengangkat antara kanan dan kiri tangannya, semakin lama semakin cepat.

Beberapa saat kemudian sang guru kembali berkata, "Baik sekarang perhatikan.
Jika saya angkat kapur, maka berserulah "Pemadam!", jika
saya angkat pemadam, maka katakanlah "Kapur!".

Dan diulangkan seperti tadi, tentu saja murid-murid tadi keliru dan kekok,
dan sangat sukar untuk mengubahnya. Namun lambat laun, mereka
sudah biasa dan tidak lagi kekok. Selang beberapa saat, permainan berhenti.
Sang guru tersenyum kepada murid-muridnya.

"Anak-anak, begitulah kita ummat Islam. Mulanya yang haq itu haq, yang
bathil itu bathil. Kita begitu jelas membedakannya. Namun kemudian,
musuh-musuh kita memaksakan kepada kita lewat berbagai cara, untuk
menukarkan sesuatu, dari yang haq menjadi bathil, dan sebaliknya.

Pertama-tama mungkin akan sukar bagi kita menerima hal tersebut, tapi kerana
terus disosialisasikan dengan cara-cara menarik oleh mereka, akhirnya lambat
laun kalian terbiasa dengan hal itu. Dan anda mulai dapat mengikutinya.
Musuh-musuh kalian tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan
etika."

"Keluar berduaan, berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik, zina tidak
lagi jadi persoalan, pakaian seksi menjadi hal yang lumrah, sex sebelum
nikah menjadi suatu hiburan dan trend, materialistik kini menjadi suatu gaya
hidup dan lain lain." "Semuanya sudah terbalik. Dan tanpa disedari, anda
sedikit demi sedikit menerimanya. Paham?" tanya Guru kepada murid-muridnya.
"Paham cikgu..."

"Baik permainan kedua..." begitu Guru melanjutkan. "Cikgu ada Qur'an, cikgu
akan letakkannya di tengah karpet. Sekarang anda berdiri di luar karpet.
Permainannya adalah, bagaimana caranya mengambil Qur'an yang ada di tengah
tanpa memijak karpet?" Murid-muridnya berpikir. Ada yang mencuba alternatif
dengan
tongkat, dan lain-lain. Akhirnya Sang Guru memberikan jalan keluar,
digulungnya karpet, dan ia ambil Qur'an. Ia memenuhi syarat, tidak
memijak karpet.

"Murid-murid, begitulah ummat Islam dan musuh-musuhnya...Musuh-musuh Islam
tidak akan memijak-mijak anda dengan terangterang... Kerana tentu anda akan
menolaknya mentah mentah. Orang biasapun tak akan rela kalau
Islam dihina dihadapan mereka. Tapi mereka akan menggulung anda
perlahan-lahan dari pinggir, sehingga anda tidak sedar."

"Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat, maka dibina tapak yang kuat.
Begitulah Islam, jika ingin kuat, maka bangunlah aqidah yang kuat.

Sebaliknya, jika ingin membongkar rumah, tentu susah kalau tapaknya dulu,
tentu saja hiasan-hiasan dinding akan dikeluarkan dulu, kerusi
dipindahkan dulu, Almari dibuang dulu satu persatu, baru rumah
dihancurkan..."

"Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. Ia tidak akan menghentam
terang-terangan, tapi ia akan perlahan-lahan meletihkan anda.

Mulai dari perangai anda, cara hidup, pakaian dan lain-lain, sehingga
meskipun anda muslim, tapi anda telah meninggalkan ajaran Islam dan
mengikuti cara yang mereka... Dan itulah yang mereka inginkan."

"Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri (perang pemikiran). Dan inilah yang
dijalankan oleh musuh musuh kita... "Kenapa mereka tidak berani
terang-terang memijak-mijak cikgu?" tanya mereka. "Sesungguhnya dahulu
mereka terang-terang menyerang, misalnya Perang Salib, Perang Tartar, dan
lain-lain. Tapi sekarang tidak lagi."

"Begitulah Islam... Kalau diserang perlahan-lahan, mereka tidak akan sedar,
akhirnya hancur. Tapi kalau diserang serentak terang-terangan, mereka akan
bangkit serentak, baru mereka akan sadar."

"Kalau begitu, kita selesaikan pelajaran kita kali ini, dan mari kita berdoa
dahulu sebelum pulang..."

Matahari bersinar terik tatkala anak-anak itu keluar meninggalkan tempat
belajar mereka dengan pikiran masing-masing di kepalanya.

Banyak iktibar yg boleh kita ambik dr cerita di atas, insya Allah...

Friday, August 7, 2009

Kemaafan ku pohon darimu







Thursday, August 6, 2009

Nasihat sikit

kalau sape2 yang nak rumah dia sentiasa murah rezeki,peliharalah kucing sebab kucing akan mendoakan tuannya 'Ya Allah, murahlah rezeki tuanku ini'..Sebabnya dia nak makan ikan tawar.Lagi sedap kita bagi,lagi banyak kucing berdoa..

Kalau sape2 nak anak ramai,peliharalah ayam sebab ayam akan mendoakan tuannya 'Ya Allah,tambahkanlah zuriat tuanku ini'..Sebabnya,apabila anak ramai,banyaklah nasi akan tumpah dan nasi2 tumpah tu ayam la akan makan.

Sumber:kelantan.fm

Kesabaran


Jiwaku sangat tertekan.tak pernah aku alami sebegini selama ni.Banyak sungguh dugaanMu terhadapku.'Ya Allah, aku tak mampu untu menghadapi dugaanMu.Bantulah diriku ini'.

Memang betul kata orang.Kesabaran itu ada tahapnya.Ni lah pertama kali aku rasa kesabaranku terlebih tahap..Imanku sangat lemah lagi.Aku tak boleh nak hadapi dugaanmu ini.Semua perasaan aku rasa.Sedih,marah,tertekan..Aku rasa macam orang bodoh je..Biarlah aku alami semua ini dengan baik........

Wednesday, August 5, 2009

Format Window Xp

Bagi sape2 yang nak belajar format window xp sendiri,sini ader cara2 dia..xperlu la perhabiskan duit nak hantar kat orang suruh format laptop kita.

DOWNLOAD HERE:
http://34ae1937.seriousurls.com

Harap2 ia berguna kepada semua ye.....

Mencari Cinta


Cintaku hanya untukmu



Ya Allah, satukanlah kami....






Senyumanmu sangat berharga

Sunday, August 2, 2009

malaysia vs japan

Oh hai yo ku zai mas................MALAYSIA BOLEH !!!!...............
A Japanese man was in a hurry to go to the KLIA airport, so he took
a Proton taxi. The taxi driver took his sweet time driving within the
speed
limit but the Jap was getting impatient.
The following is their conversation on the way to the airport.
A Toyota Camry overtook the taxi.....zoom....
Jap: Look ...look ...Toyota!! ...very fast!!!.... made in Japan!
Proton...no good.... made in Malaysia.
Driver: yah....
After a few minutes a Nissan overtook the taxi....zoom.
Jap: look.... look.... Nissan!!!..... very good!! very fast! made in
Japan!
Proton.... no good.... made in Malaysia
Driver: yah....yah...
After a few minutes a Honda overtook the taxi...zooom. !
Jap: look.... look... Honda!!.... very GOOD!!....very fast!!....made
in Japan! Proton...no good...made in Malaysia
Driver: yah...yah...yah....!
Arriving at the airport. Jap going to pay the taxi driver.
Jap: How much?
Driver: RM150/-
Jap: Oh... very expensive..... you overcharge!!
Driver: Noooo .... look .... look .... Sony meter!!....very
good!!....very fast!.... Made in Japan

Selamat Kembali...

Selamat kembali kepada semua pelajar IPGM Kampus Sultan Mizan setelah diberikan cuti 'free' selama seminggu disebabkan 'selsema babi' yg digembar gemburkan masa kini..Dan pada mase tu jgk,kebosanan sangat diri aku ni..huhu



Setelah datang sini,ada satu berita yg mengembirakan diri aku.Peluang yg aku tunggu selama ini nampaknya semakin cerah untuk aku.Keajaiban akan berlaku tapi aku sangat berharap tangan aku ni cepat sembuh.Semangat untuk beraksi semula makin berkobar-kobar.

"Ya Allah, berilah aku peluang sekali lagi untuk aku capai impianku ini"

Kepada yg berkenaan, rebutlah sepenuhnya peluang yg terhidang ini. Aku harap kita semua dapat teruskan perjuangan bersama-sama..

Sunday, July 26, 2009

Cuti lagi..

Dengan ini saya mengumumkan Institut Perguruan Sultan Mizan, Besut Terengganu akan bercuti selama seminggu bermula hari ini 27 Julai 2009 sehingga 2 Ogos 2009 disebabkan oleh wabak Influenza A H1N1..pengarah Ipsmb Dr Maznah

Malasnya aku nak balik ni.ari tu dah balik seminggu dah.Bosan dah cuti ni.xtau nak wat pe kat umah..bosannya..knapa la institut aku terkena gak wabak H1N1 ni.papepun diucapkan Slamat Bercuti kpd semua warga Institut Perguruan Sultan Mizan dan semoga semua akan dapat mengikuti semua arahan-arahan yang telah diberikan oleh pegawai perubatan dan pengarah IPSMB..

Fakta Menarik

1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK..YKK bermakna Yoshida Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni..

2. bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun. Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.

3. Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!!Coklat mampu merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

4. Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni mengandungi sisik ikan yang telah diproses.

5. Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan bukannya perasa tambahan pada makanan.

6. Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

7. Kerana ketangkasan Bruce Lee..pengarah terpaksa memperlahankan sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan pergerakan aksinya
tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang agak luar biasa dari orang lain.

8. Nama sebenar rama-rama (butterfly) ialah'flutterby'.

9. Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh.Sensor nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan di mana mangsa berada.

10. Pakar dan doktor gigi mengesyorkanberus gigi hendaklah diletakkan sekurang kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman berterbangan ketiki anda menggunakan flush tandas.

11. Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan dpat jawapan 12345678987654321.

12. Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

13. Tanda (#) di keyboard komputer anda sebenarnya dinamakan 'octothorp'.

14. Adalah mustahil jika anda bersin tapa memejamkan mata.

15. Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.

16. Jika dikangkangkan kaki dan baring secara telentang, kita tidak akan tenggelam di dalam pasir jerlus.

17. Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.

18. Di Eropah, kebanyakan wanita Eropah tidak memakai seluar dalam sehingga ke tahun 1900 barulah seluar dalam diperkenalkan.

19. Produk pertama menggunakan bar code adalah Wrigley's gum.

20. Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap tahun.

21. Mengikut statik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.

22. Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.

23. Terdapat banyak telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk penduduknya.

24. Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepas anda serta merta.

25. Jika sebutir kecil kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne segar, kismis tersebut akan turun ke dasar gelas dan naik semula dan turun
kembali dan seterusnya seakan dilambung-lambung.

26. Leonardo da Vinci jugamencipta gunting dan beliau menghabiskan 10 tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa(10 tahun untuk
bahagian bibirnya sahaja)

27. 90% dari pembaca yang membaca info ini kebanyakannya tidak tahu tentang fakta yang telah diberikan. Keajaiban fakta fakta sebegini dapat
menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita.

Untuk memeriksa samaada antivirus anda berfungsi atau tak..

Untuk memeriksa sekiranya anti-virus anda berfungsi dengan baik.Copy kod di bawah di dalam notepad.

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Kemudian save as fakevirus.exe atau eicar.com (kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama)Sekiranya anti virus anda updated atau berfungsi, ia akan memberi amaran segera kepada anda dengan arahan tertentu atau terus didelete file itu. Bagi mereka menggunakan Kaspersky Anti Virus, seperti saya, pc anda akan berbunyi dan ada arahan untuk anda memdeletenya. So my anti virus berfungsi.Kalau tiada detection atau anti virus anda buat dek,bermakna anti virus anda tidak updated atau 'tidur'. Mula updated anti virus anda atau cari anti virus baru.File eicar.com diwujudkan untuk keselamatan. Ia bukan virus. Ia adalah satu ujian standard yang dibangunkan oleh Penyelidikan Anti Virus Komputer untuk Insitut Eropah (EICAR). Semua produk anti-virus diprogram untuk mengesan file ini seperti kelihatan virus sebenar. Kerana itu, anda boleh dengan selamat mengujinya sama ada untuk menentukan anti virus anda berfungsi, tanpa bimbang ia akan menjangkiti komputer anda.Sekiranya anti virus anda tidur dan file ini tidak didelete, anda usah risau, ia tidak akan merosakkan pc anda dan sekiranya mahu mendelete file ini. Anda boleh sama ada menggunakan cara manual, drag ke thrash bin atau open task manager (ctrl-alt-delete) dalam satu masa, click pada bahagian processes (sebelah application kat atas tu) kemudian cari program atas nama tadi (fakevirus.exe), click sekali (bold) pada program itu dan click end process kat bawah tu.Click ya untuk alihkan dari aktif atau dlm English (yes this should remove it from being active).

Saturday, July 25, 2009

One Piece...



Sinopsis:
Menceritakan mengenai Monkey D. Luffy yang berangan-angan untuk mendapatkan harta karun yang dikenali sebagai ONE PIECE dan menjadi Pirate King. Dengan Kuasa Buah Ajaib yang dimakannya dia mengalahkan lanun lain dan mencari crew bagi meneruskan pengembaraannya di laut.[Grand Line].....

Info
Genre : Action, Adventure, Comedy, Fantasy
Language: Japanese
Sub : English
Fansub Group : Kaizoku Fansubs, ADC-Elites, Vegapunk, Instantz Noob Production
Format : rmvb [MQ]
Size : 50-70 MB
Total Number of Episodes: Unknown/Ongoing







Ni anime kegemaran aku..kalu sape2 yg berminat nak mengikuti perkembangan one piece, leh la tgk kat link manga one piece kat sebelah tu n bagi sape2 yg nak dowdload cite,ada disediakan gak kat citu..btol2 best anime ni..

Wednesday, July 22, 2009

Penawar Hati

meh kita layan...



video